haberspot.com.tr

Uzman doktor uyarıyor: Tuz tüketimine dikkat! – Son Dakika Sağlık Haberleri

Contents“AŞIRI TUZ KULLANIMI ZARARLI”“ÖNCE YEMEĞİN TADINA BAKALIM” Uzman Doktor Edanur Köyceğiz, “Her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi tuzun da aşırı kullanımı insan sağlığı için sakıncalıdır.

Haber Spot
2 Dk Okundu

Uzman Doktor Edanur Köyceğiz, “Her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi tuzun da aşırı kullanımı insan sağlığı için sakıncalıdır. Dünya Sağlık Teşkilatı tarafından, besinlerle aldığımız dahil günlük toplam tuz tüketiminin 5 gramı (1 silme tatlı kaşığı veya 1 tepeleme çay kaşığı) geçmemesi önerilmektedir. Oysa 2008 yılında ülkemizde yapılan SALTurk çalışmasında tuz tüketimimizin ortalama 18,01 gr/gün, SALTurk-2 çalışmasında (2012) 14,8 gr/gün, Türkiye Hane Halkı Araştırması’nda 9,9 gr/gün olduğu tespit edilmiştir” dedi.

“AŞIRI TUZ KULLANIMI ZARARLI”

Tansiyon ya da kan basıncın düşüklüğünde hemen tuzlu ayran içme nedeninin tuzun tansiyonu yükseltici etkisi olduğunu ifade eden Uzman Doktor Edanur Köyceğiz, “O halde tuzun fazla kullanımı, normal olan tansiyonumuzun da yükselmesine sebep olabilir. Nitekim yapılan çalışmalarla da her 100 mlmol/gün tuz tüketiminin sistolik tansiyonda (büyük tansiyon) 5,8 mmHg, diastolik tansiyonda (küçük tansiyon) ise 3,8 mmHg artışa yol açtığı gösterilmiştir. Bunun yanında, fazla miktarda tuz alımı böbrekten kalsiyum atılımını artırdığı için kemik yapıyı olumsuz etkileyerek osteoporoza (kemik erimesi) sebep olabilir. Aşırı tuz tüketimi ayrıca kalp-damar hastalıkları, kanser, böbrek hastalıkları ve obezite gibi birçok hastalıkla ilişkili bulunmuştur” şeklinde konuştu.

“ÖNCE YEMEĞİN TADINA BAKALIM”

Tuz kullanımının önerilen sınırlarda tutmak adına yapılacakları sıralayan Uzman Doktor Edanur Köyceğiz, sözlerine şöyle devam etti:

“Yiyeceğimiz yemeğin tadına bakmadan tuz ekleme alışkanlığımızdan vazgeçmeliyiz. Damak tadımızın değişebildiğini bilerek az tuzlu yemeye kendimizi yavaş yavaş alıştırmalıyız. Taze sebzeleri tuz eklemeden tüketmeliyiz. Böylece tuz yerine sebzenin gerçek tadını almamız da mümkün olacaktır. Yiyeceklerimizi tuzla tatlandırmak yerine kültürümüzde geniş bir yere sahip olan baharatlara bir şans vermeliyiz. Hayatınızda tuz dahil her şeyin dengeli ve yeterli miktarlarda yer aldığı, sağlıklı günler dilerim.”

Bu Makaleyi Paylaşın
Yorum bırakın

Bunlara da Göz Atabilirsiniz.

Futbolun geleceği Antalya’da buluşuyor! – Son Dakika Spor Haberleri

Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2025 07:00Wold Cup Antalya'da heyecan 300'den fazla takımın…

Haber Spot Haber Spot

Discord’a ABD’de dava – Haberler

HABER MERKEZİOluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2025 08:09Discord'a New Jersey tarafından çocuk güvenliği…

Haber Spot Haber Spot

AKRA Gran Fondo’ya 500 sporcu katılacak!

Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2025 07:00Kemer'deki yarış 'Pedallar döner, dostluk büyür' sloganıyla…

Haber Spot Haber Spot
Abone Olanlar Okuyor

Galatasaray İlkay Gündoğan ve Alisson transfer için girişimlere başladı! Taffarel devrede

Kamu Ödeme Geçidi sistemi yenilendi – Son Dakika Ekonomi Haberleri

Türkiye, Myanmar’daki depremlerde hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayınladı