haberspot.com.tr

Uzman doktor uyarıyor: Tuz tüketimine dikkat! – Son Dakika Sağlık Haberleri

Contents“AŞIRI TUZ KULLANIMI ZARARLI”“ÖNCE YEMEĞİN TADINA BAKALIM” Uzman Doktor Edanur Köyceğiz, “Her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi tuzun da aşırı kullanımı insan sağlığı için sakıncalıdır.

Haber Spot
2 Dk Okundu

Uzman Doktor Edanur Köyceğiz, “Her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi tuzun da aşırı kullanımı insan sağlığı için sakıncalıdır. Dünya Sağlık Teşkilatı tarafından, besinlerle aldığımız dahil günlük toplam tuz tüketiminin 5 gramı (1 silme tatlı kaşığı veya 1 tepeleme çay kaşığı) geçmemesi önerilmektedir. Oysa 2008 yılında ülkemizde yapılan SALTurk çalışmasında tuz tüketimimizin ortalama 18,01 gr/gün, SALTurk-2 çalışmasında (2012) 14,8 gr/gün, Türkiye Hane Halkı Araştırması’nda 9,9 gr/gün olduğu tespit edilmiştir” dedi.

“AŞIRI TUZ KULLANIMI ZARARLI”

Tansiyon ya da kan basıncın düşüklüğünde hemen tuzlu ayran içme nedeninin tuzun tansiyonu yükseltici etkisi olduğunu ifade eden Uzman Doktor Edanur Köyceğiz, “O halde tuzun fazla kullanımı, normal olan tansiyonumuzun da yükselmesine sebep olabilir. Nitekim yapılan çalışmalarla da her 100 mlmol/gün tuz tüketiminin sistolik tansiyonda (büyük tansiyon) 5,8 mmHg, diastolik tansiyonda (küçük tansiyon) ise 3,8 mmHg artışa yol açtığı gösterilmiştir. Bunun yanında, fazla miktarda tuz alımı böbrekten kalsiyum atılımını artırdığı için kemik yapıyı olumsuz etkileyerek osteoporoza (kemik erimesi) sebep olabilir. Aşırı tuz tüketimi ayrıca kalp-damar hastalıkları, kanser, böbrek hastalıkları ve obezite gibi birçok hastalıkla ilişkili bulunmuştur” şeklinde konuştu.

“ÖNCE YEMEĞİN TADINA BAKALIM”

Tuz kullanımının önerilen sınırlarda tutmak adına yapılacakları sıralayan Uzman Doktor Edanur Köyceğiz, sözlerine şöyle devam etti:

“Yiyeceğimiz yemeğin tadına bakmadan tuz ekleme alışkanlığımızdan vazgeçmeliyiz. Damak tadımızın değişebildiğini bilerek az tuzlu yemeye kendimizi yavaş yavaş alıştırmalıyız. Taze sebzeleri tuz eklemeden tüketmeliyiz. Böylece tuz yerine sebzenin gerçek tadını almamız da mümkün olacaktır. Yiyeceklerimizi tuzla tatlandırmak yerine kültürümüzde geniş bir yere sahip olan baharatlara bir şans vermeliyiz. Hayatınızda tuz dahil her şeyin dengeli ve yeterli miktarlarda yer aldığı, sağlıklı günler dilerim.”

Bu Makaleyi Paylaşın
Yorum bırakın

Bunlara da Göz Atabilirsiniz.

Apple 2026’nın ilk yarısında yeni ürünlerle geliyor

HABER MERKEZİOluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2025 13:12Teknoloji devi Apple, 2026 yılının ilk…

Haber Spot Haber Spot

Cumhurbaşkanı Erdoğana hediye edilen aslanların yavrularına isim aranıyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, yavruların isimlerini belirlemek için sanal medya üzerinden anket düzenleyeceklerini…

Haber Spot Haber Spot
Abone Olanlar Okuyor

İyi seyirler! – DİLEK GÜNGÖR

Alanya’da ekiplerden ‘kumar’ baskını: Rekor para cezası geldi! – Son Dakika Türkiye Haberleri

Trabzonspor’da 4 sakatlık açıklandı! – Son Dakika Spor Haberleri