haberspot.com.tr

Uzman doktor uyarıyor: Tuz tüketimine dikkat! – Son Dakika Sağlık Haberleri

Contents“AŞIRI TUZ KULLANIMI ZARARLI”“ÖNCE YEMEĞİN TADINA BAKALIM” Uzman Doktor Edanur Köyceğiz, “Her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi tuzun da aşırı kullanımı insan sağlığı için sakıncalıdır.

Haber Spot
2 Dk Okundu

Uzman Doktor Edanur Köyceğiz, “Her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi tuzun da aşırı kullanımı insan sağlığı için sakıncalıdır. Dünya Sağlık Teşkilatı tarafından, besinlerle aldığımız dahil günlük toplam tuz tüketiminin 5 gramı (1 silme tatlı kaşığı veya 1 tepeleme çay kaşığı) geçmemesi önerilmektedir. Oysa 2008 yılında ülkemizde yapılan SALTurk çalışmasında tuz tüketimimizin ortalama 18,01 gr/gün, SALTurk-2 çalışmasında (2012) 14,8 gr/gün, Türkiye Hane Halkı Araştırması’nda 9,9 gr/gün olduğu tespit edilmiştir” dedi.

“AŞIRI TUZ KULLANIMI ZARARLI”

Tansiyon ya da kan basıncın düşüklüğünde hemen tuzlu ayran içme nedeninin tuzun tansiyonu yükseltici etkisi olduğunu ifade eden Uzman Doktor Edanur Köyceğiz, “O halde tuzun fazla kullanımı, normal olan tansiyonumuzun da yükselmesine sebep olabilir. Nitekim yapılan çalışmalarla da her 100 mlmol/gün tuz tüketiminin sistolik tansiyonda (büyük tansiyon) 5,8 mmHg, diastolik tansiyonda (küçük tansiyon) ise 3,8 mmHg artışa yol açtığı gösterilmiştir. Bunun yanında, fazla miktarda tuz alımı böbrekten kalsiyum atılımını artırdığı için kemik yapıyı olumsuz etkileyerek osteoporoza (kemik erimesi) sebep olabilir. Aşırı tuz tüketimi ayrıca kalp-damar hastalıkları, kanser, böbrek hastalıkları ve obezite gibi birçok hastalıkla ilişkili bulunmuştur” şeklinde konuştu.

“ÖNCE YEMEĞİN TADINA BAKALIM”

Tuz kullanımının önerilen sınırlarda tutmak adına yapılacakları sıralayan Uzman Doktor Edanur Köyceğiz, sözlerine şöyle devam etti:

“Yiyeceğimiz yemeğin tadına bakmadan tuz ekleme alışkanlığımızdan vazgeçmeliyiz. Damak tadımızın değişebildiğini bilerek az tuzlu yemeye kendimizi yavaş yavaş alıştırmalıyız. Taze sebzeleri tuz eklemeden tüketmeliyiz. Böylece tuz yerine sebzenin gerçek tadını almamız da mümkün olacaktır. Yiyeceklerimizi tuzla tatlandırmak yerine kültürümüzde geniş bir yere sahip olan baharatlara bir şans vermeliyiz. Hayatınızda tuz dahil her şeyin dengeli ve yeterli miktarlarda yer aldığı, sağlıklı günler dilerim.”

Bu Makaleyi Paylaşın
Yorum bırakın

Bunlara da Göz Atabilirsiniz.

Ekonomi yönetimi tepetaklak olan piyasaları toparlamak için her yolu deniyor: Yatırımcı tedirgin – Son Dakika Ekonomi Haberleri

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve belediye yöneticilerinin tutuklanmasıyla sonuçlanan krizin…

Haber Spot Haber Spot

“21. Yüzyılda Türkiye’nin Bağımlılıklarla Mücadele Seferberliği” kitabı yayımlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın takdim yazısını kaleme aldığı eserde, Türkiye'nin bağımlılıklarla…

Haber Spot Haber Spot

Millet laiklik ve demokraside birleşti – Son Dakika Türkiye Haberleri

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile görüşmek için Saraçhane yoluna koyulduğumuzda büyük…

Haber Spot Haber Spot
Abone Olanlar Okuyor

Trabzonspor’dan çok sert paylaşım: “Merkez Hakem Sirki” – Son Dakika Spor Haberleri

3 Paun Aubameyang’dan! Kenya – Gabon: 1-2

Burak Yılmaz dışarı çıkmayan topa elle müdahale etti, kırmızı kart gördü! Fenerbahçe maçında yok