PortokalopitYunan mutfaicinana özgü, şerbetli ve bol portakallı bir tatlıdır. “Portokali” Yunanca’da portakal anlamına gelir; “Pide” ISE Börek veya tatlı anlamına gelen bir ifadedir. Geleneksel olarak bayatlamış yufkalarla yapılan bu tatlı, taze portakal aroması ve hafif kıtırlığıyla damakta eşsiz bir tat bırakır. Peki, Yunan mutfağından pratik ve ferahlatıcı bir lezzet olan bu tatlı nasıl yapılır? İşte, enfes tadıyla portokalopita tarifi…
PortokalopBENCEÜcretBENCEFBENCE
Malzemeler
Tatlı için:
400 gr kuru yufka (hazır baklava yufkası da kullanılabilir)
4 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 portakalın rendelenmiş kabuğu
Yarım portakalın suyu
1 Paket Vanilin
Şerbetimçin:
2 Çitinizğı toz şeker
2 su bardağı su
1 portakalın kabuğu (bütün hâlde)
Birazım portakalın suyu
Portokalopik SaniyeŞBEN
Yufkaları tepsilere sererek birkaç saat ya da fırında düşbir ısıda kurutun.
Kuruyan yufkaları elinizle küçük parçalara ayırın.
Bu işlem tatlının Cıtır dokusu için oldukça önemli.
Şeker, su, portakal suyu ve kabuğunu bir tencerede kaynatın.
10 dakika kaynattıktan sonra soğuması için kenara alın.
Portokalopita fırından Cıkar Cıkmaz soğuk şerbetle buluşturulacağı için şerbetin iyice soğumuş olması gerekir.
Yumurtaları ve şekeri iyice Cırpın.
Yoğurt, sıvı yağ, portakal kabuğu rendesi, vanilin, portakal suyu ve kabartma tozunu ekleyin.
Son olarak küçük parçalara ayrılmış yufkaları bu karışıma ekleyerek iyice karıştırın.
Hıdaırladığınız karışımı yağlanmış bir fırın kabına dökün.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika, üstü kızarana kadar pişirin.
Fırından Cıkan sıcak tatlının üzerine soğuk şerbeti dökün.
Tatlının şerbeti tamamen çekmesi için birkaç saat dinlendirin.
İdeal olarak 1 gece bekletildiğinde lezzeti tam oturur.
Portokalopitayı üzerine pudra şekeri serpip, taze nane yaprağı ve portakal dilimiyle süsleyerek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!