haberspot.com.tr

Yoğun uçuş rotalarıyla ilgili riske dikkat çekildi – Son Dakika Bilim Teknoloji Haberleri

Bir roket enkazının yoğun bir uçuş güzergahına düşme ihtimalinin 4’te bir olduğu yeni bir araştırmada bulundu. Bu uzay çöplerinden herhangi birinin gerçekten bir uçağa çarpma

Haber Spot
2 Dk Okundu

Bir roket enkazının yoğun bir uçuş güzergahına düşme ihtimalinin 4’te bir olduğu yeni bir araştırmada bulundu. Bu uzay çöplerinden herhangi birinin gerçekten bir uçağa çarpma ihtimali çok düşük. Ancak yoğun uçuş rotalarına düşerek uçakların yön değiştirmesine ve diğer aksaklıklara neden olmaları, yüksek ve giderek artan bir ihtimal.

ROKETLER KONTROLSÜZ BİR ŞEKİLDE ATMOSFERE GİRİŞ YAPABİLİYOR

Independent Türkçe’nin haberine göre araştırmacılar, 20 tonluk bir roket parçasının 2022’de Avrupa’nın güneyine düşmesiyle hava sahasının kapatıldığı olayı örnek gösteriyor. Uçuşlar ve fırlatılan roketler her yıl artıyor. Geçen sene 258 roket başarıyla fırlatıldı, roketlerin kontrolsüz bir şekilde atmosfere yeniden giriş yaptığı 120 olayla rekor sayıya ulaşıldı ve yörüngede hala en az 2 bin 300 roket gövdesi var.

Makalenin yazarları bunun, ikisinin birbiriyle etkileşime girme tehlikesini artırdığına dair uyarıyor ve uzay endüstrisinin halkı güvende tutmak için yeterince çaba göstermediğini, bunun yerine bu riski havayollarına yüklediğini söylüyor.

Araştırmacılar, her yıl bir roketin uçakla çarpışma ihtimalinin 430 binde bir olduğunu ifade ediyor. Ancak böyle bir felaketin gerçekleşme ihtimali varsa bile, yetkililerin bu riski göze almak ya da hava sahalarını kapatmak arasında karar vermesi gerekiyor ki bunların ikisi de ideal değil.

British Columbia Üniversitesi’nden başyazar Ewan Wright, “SpaceX’e ait Starship’in fırlatıldıktan kısa süre sonra patlaması, hava sahasını aniden kapatmak zorunda kalmanın zorluklarını gösterdi” diyor.

Yetkililer uçaklar için bir ‘uzak durma’ bölgesi oluşturdu ve araçların çoğu geri dönmek ya da uçuş rotalarını değiştirmek zorunda kaldı. Ve bu, roket enkazının nereye düşebileceğine dair iyi bir bilgiye sahip olduğumuz bir durumdu; yörüngeden atmosfere kontrolsüz bir şekilde yeniden giren enkaz için durum böyle değil.

Araştırmacılar, uzay endüstrisinin bu riske karşı harekete geçerek roketlerinin kontrollü bir şekilde geri dönecek ve okyanusa güvenli bir şekilde düşecek şekilde inşa edildiğinden emin olması gerektiğini söylüyor. Ancak bunun için ülkelerin bir araya gelmesi ve uzay ajanslarıyla özel şirketlerin bu riski üstlenmesi gerektiği uyarısında bulunuyorlar.

Bulguları açıklayan “Airspace closures due to reentering space objects” (Uzay cisimlerinin yeniden atmosfere girmesi nedeniyle hava sahasının kapanması) başlıklı makale, hakemli dergi Scientific Reports’ta yayınlandı.

Bu Makaleyi Paylaşın
Yorum bırakın

Bunlara da Göz Atabilirsiniz.

Boluspor’un teknik direktörü Ufuk Kahraman: ‘Bizim açımızdan antrenman niteliğinde bir maç oldu’

Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2025 20:57Boluspor Teknik Direktörü Arif Ufuk Kahraman, Galatasaray…

Haber Spot Haber Spot

Son Dakika… Ege Denizi’nde 4.5 büyüklüğünde deprem – Son Dakika Türkiye Haberleri

AFAD, saat 21:16 sularında Ege Denizi'nde 4.5 büyüklüğünde yeni bir deprem meydana…

Haber Spot Haber Spot

Kar yağarken gök gürültüsü! Kar yağarken gök gürler mi ne anlama gelir?

KAYNAKCnnturk.comİstanbul'da başlayan kar yağışı yerini bazı ilçelerde tipiye çevirdi. Beylikdüzü başta olmak…

Haber Spot Haber Spot
Abone Olanlar Okuyor

Alman usulü mücver: Tam ölçüsüyle reibekuchen tarifi – Son Dakika Gurme Haberleri

Bakan Fidan: İsrail ateşkes yaptığı zaman harfiyen uymuyor

Türkçe Doğal Dil İşleme Yarışması’nın final süreci Bilişim Vadisi’nde başladı