
Kamu çalışanı ebeveynler için doğum ve evlat edinme sonrası yarı zamanlı çalışmanın yolunu açan yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanun çıkalı 9 yıl olmasına rağmen uygulamaya geçilmesi yeni düzenleme ile mümkün hale geldi. Ancak sürecin tamamlanması için bir adım daha gerekiyor: Hangi kadroların bu hakkın dışında kalacağına ilişkin değerlendirmeler yapılacak ve son kararı Cumhurbaşkanlığı verecek.
Kurum Amirinin Onayı Şart
Yeni sisteme göre, memur anne veya baba, çocuğu ilkokul çağına ulaşana kadar istedikleri dönemde yarı zamanlı çalışmak için başvuruda bulunabilecek. Talepte, hangi günlerde ve saatlerde çalışmak istediklerini de belirtecekler. Bu başvuruya en geç bir ay içinde yanıt verilecek. Kararı ise memurun bağlı bulunduğu kurumun yetkili amiri verecek.
Eşlerden Her İkisi de Kullanabilecek
Yarı zamanlı çalışmak isteyen memurlar haftada en az 3 gün çalışmak zorunda. Günlük mesai süresi ise 3 saatten az, 8 saatten fazla olamayacak. Amirler, hem hizmetin gerekliliğine göre hem de memurun talebi doğrultusunda Ocak ve Temmuz aylarında çalışma günlerini değiştirebilecek. Eşlerden ikisi de memur ise ve isterlerse her ikisi de bu haktan yararlanabilecek.
Yarım Çalışana Yarım Ücret
Yarı zamanlı çalışmayı tercih eden memurların maaşları ve sosyal hakları da çalıştıkları süreye oranla ödenecek. Bu süreçte geçen hizmet süreleri de yarım olarak hesaplanacak. Ayrıca kadın memurlar için bu dönemde süt izni hakkı ayrıca tanınmayacak.
Kimler Faydalanamayacak?
Uygulama şube müdürü ve üzeri pozisyonlar ile yurtdışı görevler için geçerli olmayacak. Bunun dışında, her kurumun kendi ihtiyaçlarına göre kapsam dışı tutacağı personel grupları ayrıca belirlenecek. Son karar, ilgili bakanlıkların ya da kurumların teklifi doğrultusunda Cumhurbaşkanlığı tarafından verilecek. Kapsam dışı bırakma kararlarında kamu hizmetinin aksamasının önlenmesi, kamu yararı ve hizmetin niteliği dikkate alınacak.
