Radyometreden özel teleskopa. Hatta yüksek çözünürlüklü video kameralara kadar çok sayıda yüksek teknolojili ürünün geliştirilmesi planlanıyor. Türkiye, 8’inci kıta olarak nitelendirilen Ay’a yönelik hedeflerini büyütüyor.
Türkiye, Ay programı kapsamında uzaya yönelik atacağı bilimsel adımlara odaklanırken üreteceği yüksek teknolojili ürünleriyle de bu alana yönelik oluşan ekonomiden daha fazla pay almayı hedefliyor. Gelecek 10 yılda planlanan 60’tan fazla görevle Ay’da halihazırda varlık gösteren aktörlere yenilerinin eklenmesi bekleniyor. Dünya-Ay ekonomik bölgesinin 2040’a kadar kümülatif 150 milyar dolarlık hacme ulaşacağı tahmin ediliyor.
Türkiye, Milli Uzay Programı kapsamındaki hedefleri doğrultusunda 2028’e kadar Ay’a ilk görevin gerçekleştirilmesi için hazırlık yapıyor. Türk mühendislerin ve bilim insanlarının tasarlayıp ürettiği uzay aracıyla Ay’a erişilmesi planlanıyor. Ay programı kapsamında “Ay teleskobu”ndan “Ay dar alan radyometresi cihazı”na, hatta Ay yüzeyini detaylı incelemeye imkan tanıyacak “yüksek çözünürlüklü video kameralara” kadar çok sayıda teknoloji üzerinde çalışmalara devam ediliyor.
Türkiye’nin Ay görevinin önemli bilimsel hedefleri de var. Ay’daki suyun kökenini anlamak, Ay yüzeyinde sıcaklık dağılımını incelemek ve Ay ile Dünya yörüngesindeki radyasyon ortamının karakterize edilmesi hedefleniyor. Elde edilecek bilimsel bulgular ve bilgiler, sonraki Ay görevlerinin planlanmasında stratejik önemde görülüyor.