Türkiye’de henüz temsilciliği bulunmayan ancak günlük ciddi miktarlarda satış yaparak gelir elde eden e-ticaret devi Temu, Türkiye’de temsilcilik açma kararı aldığını duyurdu. Ancak bakanlık kaynakları bu açıklamaya temkinli yaklaşırken, vaatlerin yeterli olmadığını, Temu’nun şirket açması için aksiyon alması gerektiğini vurguladı. SABAH’ın aylardır Ticaret Bakanlığı’nın Türkiye’de satış yapan ancak yerel düzeyde temsilcilik açmayan yabancı e-ticaret platformlarına karşı yönetmeliğine dikkat çektiği ve ısrarlı şekilde sürdürdüğü haberler Çinli e-ticaret devini yola getirdi.
TEMMUZA KADAR AÇACAĞIZ
Temu’dan Türkiye’de temsilcilik açılmasına ilişkin konu hakkında yapılan açıklamada, “Temu, Türkiye’de yerel bir temsilcilik kurma sürecindedir ve resmi kuruluş işlemlerinin temmuz ayı sonunda tamamlanması beklenmektedir. Bu adım, Türkiye pazarına olan uzun vadeli bağlılığımızın bir göstergesidir. Şirket olarak, veri yönetimi başta olmak üzere tüm yerel yasal düzenlemelere tam uyum içinde faaliyet göstermeye devam ediyoruz” denildi.
Türkiye’ye günlük onbinlerce paket satış gerçekleştiren Temu’nun bu açıklamasına ise bakanlık kaynakları temkinli yaklaştı. Daha önce de vaatlerde bulunulduğunu ancak aksiyon alınmadığını belirten kaynaklar, Türkiye’de açtıkları depoları temsilcilik gibi sunmaya kalkışmanın mevzuatlar çerçevesinde kesinlikle yeterli olmayacağını, yerel şirket kurulması gerektiğini savundu. Kaynaklar, Temu’nun “Temsilcilik mi yoksa şirket mi açacağını, vergisel mevzuatlara uyum süreçlerini, tüm pazar yerleri mevzuatlarına tabi olmaları hususunu, ürün güvenliği ve sağlık risklerinin” dikkatlice çalışıldığını anlattı.
83 MİLYAR TL CİRO YAPACAKLAR
Türkiye’de yerleşik olmadığı için ülke mevzuatlarına uyum sağlamayan başta Temu olmak üzere yabancı e-ticaret platformları geçtiğimiz yıl Türkiye’de yaklaşık 43 milyar TL’lik ciro yaptı. Türkiye’de bir şirketleri bulunmadığı için elde ettikleri gelirden vergi vermeyen, yerel istihdama katkı sunmayan bu şirketler günlük 120-150 bin paket girişiyle ülke ekonomisini ciddi şekilde etkiliyor. Edinilen bilgiye göre, söz konusu yabancı şirketlerin bu yıl ise Türkiye’de 83 milyar TL’lik ciro yapmaları bekleniyor.