
SON DAKİKA HABERLERİ…Terör örgütü PKK’nın silah bırakması ve varlığına son verme kararının ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bundan sonraki yol haritasına ilişkin tüm siyasi partilerin katılımıyla mecliste bir komisyon kurulmasını önerisinde bulunmuştu.
KURTULMUŞ-BAHÇELİ BİR ARAYA GELDİ
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve MHP lideri Devlet Bahçeli bir araya geldi. Görüşmede komisyon çağrısı ve Terörsüz Türkiye’de izlenecek yol haritası ele alınacak.
BAHÇELİ’DEN KOMİSYON ÇAĞRISI
Devlet Bahçeli, terör örgütü PKK’nin kongre toplayarak fesih kararı almasının ardından, 18 Mayıs’ta yazılı açıklama yapmış, Meclis’te geniş kapsamlı bir komisyon kurulması çağrısında bulunmuştu.
Bahçeli şu ifadeleri kullanmıştı.
“Terörsüz Türkiye, hukukunun üstünlüğünü esas alan eşit hak ve yükümlülüklerin egemen olduğu kapsayıcı ve kucaklayıcı, demokrasisini güçlendirmiş, ekonomik refahını artırmış bir Türkiye’dir. Mezkur hedefin uzun süreli kalıcı başarıya ulaşması ‘terörsüz Türkiye’ stratejisinin geniş bir toplumsal uzlaşmayla milli gayeler doğrultusunda inşasını gerektirmektedir. Bu kapsamda önümüzdeki dönemin yol haritasını belirlemek üzere anayasal görev, yetki ve sorumlulukla birlikte milli iradenin tecelligahı olan TBMM’de bütün toplumsal kesimlerin temsilcileri olan siyasi partilerin katılımı ile bir komisyon kurulması akla en yatkın seçenektir.
Teamüllere uygun olarak TBMM Başkanı’nın çağrısı ile ‘Yeni Yüzyılın Terörsüz Türkiye Stratejisi; Milli Birlik ve Dayanışma Komisyonu’ kurulması samimi teklif ve temennimizdir. Evvelemirde, komisyon çalışmalarının geniş katılımlı ve şeffaf yürütülmesi amacıyla, Gazi Meclis’te temsil edilen 16 siyasi parti temsilcilerinin bulunacağı komisyon 100 üyeden oluşmalı, çalışma şartlarına göre komisyonlar kurulmalıdır.
İkinci olarak, TBMM’de temsil edilen her siyasi parti en az bir üye ile temsil edilmeli, diğer üyeler grubu bulunan partilerin temsil oranına göre belirlenmelidir. Üçüncü olarak, TBMM’de temsil edilen her siyasi parti komisyonda çalışmak üzere alanlarında uzman iki kişi görevlendirebilmelidir. Dördüncü olarak, komisyon çalışma usul ve esaslarını kendi belirlemelidir. Beşinci olarak, TBMM Başkanı komisyona başkanlık etmelidir. Altıncı olarak, komisyonda kararlar salt çoğunlukla alınmalıdır. Yedinci olarak da, komisyonda alınan kararlar milletvekilleri tarafından teklif haline getirilerek ilgili ihtisas komisyonlarına ve TBMM Genel Kurulu’na sunulmalıdır.”