TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Japonya’nın başkenti Tokyo’da Sasakawa Vakfı’nı ziyaret ederek, “Ortadoğu’da Barış Perspektifi ve Türkiye” başlıklı konferansta değerlendirmelerde bulundu.
“Her şeyden evvel Japon halkına karşı bizim sempati beslememizin en önemli nedenlerinden birisi de Hiroşima ve Nagazaki’de karşılaşmış olduğu büyük tahribattır, felakettir” ifadesini kullanan Kurtulmuş, Türkiye’de yaşanan Van ve 2023 yılında Kahramanmaraş merkezli depremlerde Japonya’dan gelen arama kurtarma ekiplerine şükran duygularını belirtti.
ULUSLARARASI KURUM VE KURULUŞLAR SESSİZ KALMIŞTIR
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Gazze’de sivil halka karşı İsrail’in yönetiminin tavırları ve 60 bine yakın insanın öldürülmesinin, insanlığın kabul edebileceği bir şey olmadığını vurguladı.
“Ne yazık ki bu 60 binin 20 bini çocuklar, diğer büyük kısmı da yaşlılar ve kadınlardır. Böylesine büyük bir soykırımın yaşandığı ortamda ne yazık ki dünyanın neredeyse bütün uluslararası kurum ve kuruluşları sessiz, çaresiz, duyarsız kalmıştır. Bunun kabul edilebilmesi mümkün değildir. Onun için diyoruz ki bütün insanlık olarak özellikle samimi olarak barıştan, insanlıktan, insanlığın onurundan yana olanların yeryüzünde barışın kurulabilmesi için fikirlerini ortaya koyması, ortak mesailerini artırması gerekir. Bu, belki uzun yılları gerektiren bir çabadır ancak ne kadar çabuk başlarsak ne kadar kısa yoldan mesafeyi almaya çalışırsak insanlığın hayrına olan sonuçları elde edeceğiz O bakımdan Sasakawa gibi barışa önem veren vakıfların, sivil toplum kuruluşlarının ve siyasetin gerçekten güçlü bir şekilde bu süreçte yer alması ve işbirliği yapması gerekiyor.”
SURİYE İLE İLGİLİ KRİTİK ÜÇ UNSURU ANLATTI
TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Suriye’nin geleceğiyle ilgili üç temel hususu önemli gördüğümüzü söylemek isterim. Birincisi Suriye’nin toprak bütünlüğü mutlaka sağlanmalı. İkincisi Suriye’de bütün tarafların temsil edildiği, dini, mezhebi, etnik ve siyasi farklılıkların bir arada yaşayabildiği olgun bir demokrasinin inşa edilmesi için adımlar atılmalıdır. Bölgenin istikrarlı tek demokrasisi olan Türkiye, bu konuda kardeşimiz, dostumuz ve komşumuz olan Suriye halkına karşı demokratik rehberlik vazifesini yerine getirmekte kararlıdır. Üçüncü temel mesele ise özellikle DEAŞ, PYD, PKK gibi terör örgütlerinin varlığıyla uzunca bir süredir terör örgütlerinin cenneti haline getirilen Suriye, artık tamamıyla silahlardan arındırılmalı, tek bir silahlı unsur olarak Suriye’nin milli ordusu varlığını korumalıdır. Bunun için diyoruz ki Suriye’deki bütün silahlı gruplar bu yeni milli ordunun çatısı altında bir araya gelmeli.”
İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM
Japonya’nın, Filistin-İsrail meselesinde iki devletli çözümü desteklediğini de hatırlatan Kurtulmuş, “Ancak iki devletli bir çözümden bahsederken sadece kağıt üzerinde var olan bir Filistin devletinden bahsetmiyorum. Tam manasıyla var olan, bütün kurumsal kapasitesini geliştirmiş, toprak bütünlüğünü sağlamış, egemenliğini temin etmiş bir Filistin’den bahsediyoruz. Orta Doğu’da özgür bir Filistin devleti tam manasıyla kurulmadan Orta Doğu’da barış olmaz.” Dedi.
“Bir kere daha buradan seslenmek istiyorum, ‘Gazze’ dediğiniz yer, Sayın Trump’un şirketlerine satılık kupon arsa değildir. Gazze asırlar içerisinde vatanlarını koruyan Filistinlilerin kanlarıyla suladıkları kutsal bir vatan toprağıdır.” Sözleri ile değerlendirmelerde bulundu.