Binbir hayalle, ideallerle, umutlarla kendiniz gibi tertemiz zihinlere bir kelime öğretebilmek için günleri, ayları, yılları sayarken aşmanız gereken nice engel vardı. Fakat son basamak sizi ya hayallerinize götürecek ya da sizi bu hayallerden alıkoyacaktı. Mülakat…
Yıllardan beri gerek toplumun gerek ise muhalefetin sıklıkla dikkat çektiği mülakatı konusu bugünlerde nice temiz zihinlere kendisini sarsıcı şekilde hatırlattı. Ülkemizin en gerçek ve endişe verici sorunlarından biri; KPSS’den yüksek puan almasına rağmen mülakatta elenmek…
Tarihler 2021 yılı Aralık ayını gösterdiğinde CHP’nin Eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu mülakat konusuna ilişkin, “Açık ve net söz veriyorum. İktidar olduğumuzda mülakat belasını kaldıracağım.” Açıklamasını yapmıştı. Süreç içerisinde zaman zaman hatırlatılan mülakat sorunu görünmez olmaktan çıkmıştı.
Ardından 14 mayıs 2023 genel seçim öncesi Recep Tayyip Erdoğan, “Kamuya işe alımları, görevin getirdiği zorunluluklar dışında mülakatı kaldırarak gençlerimizin sınavlardaki başarı sıralamasına göre yapacağız.” Diyerek mülakatı kaldırma vaadinde bulunmuştu.
Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimleri kazanmasının ardından kabinede Milli Eğitim Bakanı olarak görevlendirdiği Yusuf Tekin göreve gelmesinin ardından öğretmenlerin seçiminde en iyi ve en donanımlı adayların belirlenmesinin önemli olduğunu ve mülakatın doğru bir yöntem olduğunu savunarak mülakat sürecinin devam edeceğini ve mülakat gibi mülakat yapacaklarını açıklamıştı.
Geçtiğimiz hafta yapılan CHP Grup Toplantısında Genel Başkan Özgür Özel “2023 seçimlerinden önce Sayın Erdoğan dedi ki ‘Biz mülakatı kaldırdık.’ Çünkü CHP bunu öneriyordu, öğretmenler bunu bekliyorlardı ve ‘Mülakatı kaldırdık’ dedi. Hemen arkasında devrin Milli Eğitim Bakanı ‘Mülakat tarihe karıştı’ dedi. Geldiler, seçimi kazandılar, yeni bir bakan getirdiler. Bu bakan dönüyor dönüyor ‘mülakat yapacağız ama mülakat gibi mülakat yapacağız’ diyor.” Diyerek duruma tepkisini koydu.
Geçtiğimiz günlerde mülakat sonuçlarının açıklanmasının ardından öğretmenler mülakat puanlarında şehirden şehre farklılık gösteren kriterler uygulandığını savunarak durumu protesto etti. Öğretmenler TBMM’ye giderek mağduriyetlerini dile getirdi.
Aynı Grup Toplantısında Özgür Özel “İşin kötüsü ne biliyor musunuz? Farklı farklı şehirlerde oldu ya. Bir şehirde hemşericilik yapmışlar. Bizim çocuklara 5’şer puan fazla. Her girene 5 puan fazla vermiş. Bir başka şehirde, her girene 4 puan fazla. Bir başka şehirde sert durmuş, notu kırmış…” diyerek sübjektif kriterleri eleştirdi.
Eğitim sendikaları duruma hızla tepki göstermeye devam ediyor.
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan “Bu vebalin altından nasıl kalkacaksınız? KPSS sonuçlarına göre ilk 20 bine girerek atanmaya hak kazanan fakat mülakat sonuçları itibariyle kapsam dışında kalan genç meslektaşlarımızın vebalini kim göğüsleyecek?” diyerek mülakatın kul hakkı gasp etmek olduğunu vurguladı.
Hürriyetçi Eğitim Sen Genel Başkanı Levent Kuruoğlu ise “10 bin atama dahi hatanızı telafi etmeye yetmeyecek; bu evlatlarımızın aylardır yaşadığı stresin yarattığı travmayı ortadan kaldıramayacaktır. Ancak bizzat sizden kaynaklanan bir hatayı bir nebze de olsa giderecektir.” Diyerek ek atama yapma çağrısında bulundu.
Mağdur öğretmenler mülakatla ilgili verilen sözlerin tutulmadığını mülakatın objektiflikten uzak olduğunu vurgulayarak haklarını savunmaya devam ediyor.