haberspot.com.tr

NASA Güneş rekorunu yine tazeledi

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2025 14:27 NASA’nın 2018 yılında fırlattığı Parker Güneş Sondası, Güneş’in şimdiye kadar görülmemiş yakınlıkta görüntülerini yakalayarak yeni bir rekora imza attı.

Haber Spot
2 Dk Okundu

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2025 14:27

NASA’nın 2018 yılında fırlattığı Parker Güneş Sondası, Güneş’in şimdiye kadar görülmemiş yakınlıkta görüntülerini yakalayarak yeni bir rekora imza attı. Uzay aracı, 24 Aralık 2024’te Güneş yüzeyine sadece 6,1 milyon kilometre kadar yaklaştı.

NASA, bu görevini “Güneş’e dokunmak” olarak tanımlıyor. Bu benzetme aslında oldukça yerinde çünkü PSP, Güneş’in plazma ve manyetik alanlarını daha önce hiç olmadığı kadar detaylı inceleyebilmek için olağanüstü yakın mesafelere ulaşıyor.

2024’te gerçekleşen yakın geçiş sırasında Parker Solar Probe, saatte 692 bin kilometre hızla hareket ederek tarihteki en hızlı uzay aracı unvanını da elinde bulundurdu.

GÜNEŞ RÜZGARINA DAİR YENİ KEŞİFLER

Uzay aracında yer alan geniş açılı kamera sistemi WISPR, Güneş’in korona tabakasını, güneş rüzgarını ve diğer atmosferik olayları görüntüleyerek bugüne kadarki en net görüntüleri sağladı.

NASA yöneticisi Nicky Fox, yeni elde edilen verilerin uzay hava durumunu daha doğru tahmin edebilmek adına büyük önem taşıdığını belirterek, “Gözlerimizle, sadece modellerle değil, uzay hava koşullarının nasıl oluştuğunu ilk kez bu kadar net görüyoruz” dedi.

TEKNOLOJİYİ TEHDİT EDEN KORONAL KÜTLE ATIMLARI (CME)

Parker Güneş Sondası’nın topladığı veriler, koronal kütle atımları (CME) ve güneş rüzgarları hakkında önemli bilgiler sunuyor. CME’ler, milyarlarca ton plazmanın Güneş’ten fırlayarak Dünya’ya doğru hızla ilerlemesiyle oluşuyor ve elektrik şebekeleri ile uydular için ciddi bir tehdit oluşturabiliyor.

Parker Güneş Sondası ayrıca güneş rüzgarının kökenini anlamada da devrim niteliğinde bulgular elde etti. Araştırmalar, “switchback” adı verilen ve manyetik alanların zikzak şeklindeki hareketlerini gösteren fenomenleri ortaya koydu. Bu zikzaklar, hızlı güneş rüzgarlarının oluşmasına katkıda bulunuyor.

Johns Hopkins Üniversitesi’nden Parker Solar Probe Proje Bilimcisi Nour Rawafi, “Güneş rüzgarının nasıl oluştuğu ve Güneş’in muazzam yerçekiminden nasıl kurtulup yayıldığı büyük bir gizemdi. Parker Güneş Sondası sayesinde bu gizemi çözmeye her zamankinden daha yakınız” şeklinde konuştu.

BİR SONRAKİ YAKIN GEÇİŞ EYLÜL 2025’TE

NASA, Parker Solar Probe’un bir sonraki yakın geçişini Eylül 2025’te gerçekleştirecek. Bu geçişte, uzay aracının güneş rüzgarlarının doğası ve kaynağı hakkında daha fazla veri toplaması bekleniyor.

Bu Makaleyi Paylaşın
Yorum bırakın

Bunlara da Göz Atabilirsiniz.

8. Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali ‘Zorba’ balesiyle sona erdi – Son Dakika Kültür-Sanat Haberleri

İzmir'de düzenlenen 8. Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali, "Zorba" balesiyle tamamlandı.…

Haber Spot Haber Spot

Google, Android ve ChromeOS’u birleştirecek – Son Dakika Bilim Teknoloji Haberleri

Google, 2024'te ChromeOS'a getirdiği yeniliklerle yapay zeka entegrasyonunu hızlandırmayı ve akıllı telefonlar…

Haber Spot Haber Spot

Atalay açıkladı… Kamu işçileri 26 Ağustos’ta eyleme gidiyor… – Son Dakika Türkiye Haberleri

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, kamu işçilerinin toplu iş sözleşmesi çerçeve protokolünde…

Haber Spot Haber Spot
Abone Olanlar Okuyor

Beşiktaş’ta 100 milyon Euro’luk hüsran! – Son Dakika Spor Haberleri

Küresel açlık tehdidinin jeopolitik yönü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malezya’da – Son Dakika Haberleri