haberspot.com.tr

Kullandığınız makyaj ürünlerindeki gizli tehlikeler neler? – Son Dakika Bilim Teknoloji Haberleri

Getty Images Dürüst olun: Kullandığınız makyaj ürünlerinin son kullanma tarihini en son ne zaman kontrol ettiniz? Süresi geçmiş makyaj malzemeleri cildinize zarar verebilir ve hatta

Haber Spot
6 Dk Okundu
Getty Images

Dürüst olun: Kullandığınız makyaj ürünlerinin son kullanma tarihini en son ne zaman kontrol ettiniz? Süresi geçmiş makyaj malzemeleri cildinize zarar verebilir ve hatta sağlığınıza risk oluşturabilir mi?

Makyaj fırçalarınızı ne sıklıkta yıkıyorsunuz? Hiç bir arkadaşınızdan maskara ödünç aldınız mı ya da bir kozmetik dükkanında ruj denediniz mi? Makyaj çantanızdaki hangi ürün en çok bakteriyi taşıyor? Maskara, göz kalemi, süngerler ya da fırçalar mı?

İtiraf etmem gerekirse ben de fırça ya da süngerleri temizlemekte ya da son kullanma tarihlerine bakmakta çok özenli davranmadım. Bu nedenle de, Londra Metropolitan Üniversitesi’ndeki bir araştırmacının mikroskopunun altında testten geçirdim.

Kıdemli öğretim üyesi Dr. Maria Pilar Botey-Salo araştırmaya önderlik etti. Süresi geçmiş 70 göz kalemi, maskara, dudak nemlendirici, ruj, fondatenle birlikte, benimkiler de dahil makyaj fırçaları ve süngerleri test edildi. Numuneler mevcut bakterilerin büyütüldüğü özel kapların içine konuldu.

BBC
Dr Botey-Salo (solda) bazı süresi geçmiş makyaj ürünlerinde bulunabilen stafilokoklar gibi bakterilerin, deri ve gözde enfeksiyonlara yol açabileceğini söylüyor.

Makyajım ne kadar kirliydi?

Benim numunelerimle oluşturulan kaplardaki bakteri kolonileri şaşırtıcı derecede büyüktü.

Dr. Botey-Salo “Göz kalemin en kirli olandı, diğer makyaj malzemelerine göre çok önemli oranda daha çok bakteri var” dedi.

Kirpiğimle temas ettiğinde kalemin ciltten stafilokoklar da dahil bakteri almasından kaynaklanabileceğini söyledi.

Makyaj çantamı genelde banyoda tuttuğumu ve sıklıkla kullandıktan sonra kalemin kapağını birkaç dakika boyunca kapatmadığımı itiraf ettim.

Dr Botey-Salo “Evet neden bu olabilir. Çevreden nem alıyor ve bu mikrobiyal büyümeyi artırabilir. Çalışmadaki diğer numunelerde de stafilokoklar bulduk. Bunlara fırçalar, süngerler ve maskaralar da dahil” dedi.

Stafilokoklar gözde orta şiddetli tahrişten, konjonktivit, yılancık ve empetigo gibi daha ciddi rahatsızlıklara yol atabiliyor.

Peki, bu sorunlu göz kalemini pek çok kez kullanmama rağmen, neden bunlardan hiç biri bende görülmedi?

Dr. Botey-Salo şöyle açıklıyor:

“Cildiniz sağlamsa, bu güçlü bir engel ve hiçbir şey olmayabilir. Fakat teninizde bir kesik varsa, yara varsa bakteri girebilir ve hasar yaratabilir. Bağışıklık sistemi zayıf biriyseniz, bu da kaygı yaratabilir.”

BBC
Bilim insanları, süresi geçmiş 70 makyaj ürününden numuneler alıp, özel kaplarda bakterileri büyüttü.

Makyajdan önce el yıkamanın önemi

Makyaj yapmadan önce ellerinizi yıkıyor musunuz? Ellerde her türlü kirli madde taşınabilir ve düzgün bir hijyen alışkanlığı yoksa, bu mikropların ellerimizden güzellik ürünlerine geçme riski ortaya çıkıyor. Özellikle doğrudan ellerimizle uyguladığımızda göz farı, dudak nemlendiricisi ve fondaten gibi ürünlerde bu risk söz konusu.

Dr. Botey-Salo çalışmasında şaşırtıcı sonuçlara ulaştı. “Bazı ürünlerde normalde bağırsaklarda bulunan enterobakterler gibi bakteriler bulduk. Bu, kötü hijyen alışkanlıkları ve hatta sifon çekildiğindeki damlacıklardan gelen, dışkı kanaklı kirliliğin bir işareti” diyor.

Araştırmalara göre sifon çekildiğinde damlacıklar saniyeler içinde iki metrelik yüksekliğe ulaşabiliyor. Bu damlacıklar büyük olasılıkla enterobakterler taşıyor. Dolayısıyla, bu çevredeki makyaj ürünleri bakterilerle kirlenebiliyor.

Getty Images
Kozmetik ürünlerinde bulunabilen Candida mantarının bilgisayarla oluşturulmuş görüntüsü.

Belirli enterobacter türleri, idrar yolları enfeksiyonu, solunum enfeksiyonları, kemik iliği iltihabı ve kalp içzarı iltihabı gibi kaygı verici hastalıklara yol açabiliyor.

Daha önceki çalışmalar, dışkı kirlenmesiyle bağlantılı E.coli bakterisinin makyaj ürünlerinde yaşayabildiğini gösterdi. Bu kaygı verici, çünkü söz konusu ürünler yüzde ve göze yakın alanlarda kullanılıyor.

Metropolitan Üniversitesi’ndeki araştırma ekibi ayrıca, kozmetik ürünlerinde Candida adı verilen bir mantar da buldu. Bu mantar türü, deriyi aşabiliyor ve vajinal ve oral mantar rahatsızlığına yol açabiliyor.

Birmingham’daki Aston Üniversitesi’nde de İngiltere’deki yaklaşık 500 kozmetik ürünü üzerinde araştırma yapıldı. Çalışmaya göre insanların kullandığı kozmetiklerin % 70 ila 90’ında bir tür parazit, bakteri ya da mantar bulunuyor. Bunlar düyük riskli bakterilerden, ölümcül E.coli’ye kadar değişiyor.

Son kullanma tarihlerinin önemi

Son kullanma tarihleri önemli, çünkü üründeki koruyucuların ne kadar süre mikrobiyal büyümeyi etkin bir şekilde önleyebileceğini gösteriyor. Yüksek su içerikli ürünler, bakteri ve mantar büyümesine uygun ortam sağladıklarından, açıldıktan sonra kirlenmeye daha musait.

Ürüne bağlı olarak, açılmasından sonraki son kullanma tarihi üç ila 12 ay arasında değişiyor.

Uzmanlar, ürünün üzerinde son kullanma tarihi yoksa, üç ay içinde atılmasını tavsiye ediyor. Ayrıca, tüketiciler son kullanma tarihinden emin olamıyorsa, ürünü atmaları öneriliyor.

BBC

En riskli makyaj malzemeleri

Metropolitan Üniversitesi’nin araştırmasına göre, yüksek düzeyde kirlenme ve çeşitli mikroorganizmalar görülen ürünler maskara ve sıvı fondaten. En riskli olanlarsa sıvı fondateni uygulamakta kullanılan fırçalar ve süngerler.

Dr Botey Salo “Süngerler ve fırçalar gibi su içeriği yüksek ürünlerin mikroorganizmalara ev sahipliği yapma ihtimali daha büyük. Araştırmamız sadece süresi geçmiş ürünleri ve uygulama malzemelerine dayanıyor” diyor.

Dr Botey Salo ayrıca, potansiyel kirlenmeden kaçınmak için şunları tavsiye ediyor:

  • Makyajı uygulamadan önce ellerinizi yıkayın
  • Kozmetik mağazalarındaki deneme ürünlerini kullanmayın. Bunları daha önce kullanan insanların ellerini yıkayıp yıkamadıklarını bilmiyorsunuz
  • Sünger ve fırça gibi ürünleri düzenli olarak sabun ve sıcak suyla yıkayın ve tamamen kurutun. Pahalı çözümlere gerek yok. Kendi haline bırakıp, kurumasını bekleyin ve bakteri ve damlacıklarla teması önlemek için ayrı bir küçük çanta koyun.
  • Makyaj malzemelerini saklamak adına en kötü yer banyolar, çünkü nemli ve karanlık.
  • Sıvı fondatenler, maskaralar ve göz kalemleri, havadaki mikroplar ve toz zerreleriyle teması önlemek için kapakları kapalı halde tutulmalı.
  • Son kullanma tarihlerine dikkat edin. Her bir kozmetik ürününüze ne zaman atmanız gerektiğini hatırlatan çıkartmalar yapıştırın.
  • Makyaj ürünlerinizi başkalarıyla paylaşmayın.
Bu Makaleyi Paylaşın
Yorum bırakın

Bunlara da Göz Atabilirsiniz.

Derbilerde karşılıklı goller atılır, Trabzonspor evinde kazanır! İşte Misli’den Günün Şampiyon Tercihleri…

Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2025 12:44Misli’de yer alan günün “Şampiyon Oranlı” maçlarını…

Haber Spot Haber Spot

Fenerbahçe – Galatasaray derbisine yoğun polis önlemi! – Son Dakika Spor Haberleri

Ziraat Türkiye Kupası çeyrek finalinde Fenerbahçe ile Galatasaray arasında bugün oynanacak derbide…

Haber Spot Haber Spot
Abone Olanlar Okuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Toplumun hiçbir kesimini enflasyona ezdirmeyeceğiz

Yangın malzemesi üreticileri denetlendi – Ekonomi Haberleri

Bazı eşyaların ithalatında yetkili gümrük idareleri düzenlendi