Dün İstanbul’da peş peşe meydana gelen depremler paniğe neden oldu. Silivri açıklarında gerçekleşen 6.2’lik deprem sonrası uzmanlardan farklı açıklamalar gelmişti. Daha önce de değerlendirmeleri ile dikkat çeken Japon deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, CNN TÜRK’teki konuşmasınra İstanbul için çapıcı uyarılar yaptı. Moriwaki, gerçekleşen depremin tarihi ile ilgili kritik detaya dikkat çekti. İşte Moriwaki’nin açıklamalarından öne çıkanlar:
BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİNE BİRAZ DAHA YAKLAŞTIK
İstanbul’da beklenen bu büyük depremi daha yaşamadık. 99 depremi ile İzmit fayı rahatlarken Orta Marmara fayına baskı oluştu. Bu faydaki deprem bekleniyor. 25 yıl mı 30 yıl mı artı eksi var burada. Tahmin etmek çok zor. Depreme bir adım yaklaştığımız söylenebilir.
JAPONYA’DA İNSANLAR DAHA BİLİNÇLİ
Bu depreme hazırlık 30 sene sürecektir. Eskiden bir binadan bir kişi itiraz edince yapılamıyordu ama şimdi yüzde 50 onay verilince yapılıyor. Deprem ortadayken insanların itiraz etmemesi lazım. Japonya’da insanlar bilinçli, kurallarla değil bu bilinçle ilerleniyor.
7.5 gibi bir depremi bu bölgede bekliyoruz. Maraş’taki deprem 1 dakika sürmüştü, Japonya’da 9 şiddetindeki deprem 3 dakika sürüyor, durduktan sonra tekrar 3 dakikalık deprem meydana geliyor.
MARMARA’DA TSUNAMİ RİSKİ VAR MI
Bir küçük bardaktaysa bile bir dalga oluşabiliyor. Okyanuslarda da büyük dalgalar oluşuyor. Marmara’da çok büyük bir tsunami beklemiyorum, en fazla 1 metre olabilir. En kötü senaryo 3 metre, o da ne demek 1 kat. Yüzerek kurtulmak mümkün değil. Ancak bir ağaca veya bir şeye tutunarak kurtulabilirsiniz.
Zemin iyiyse ve bina biraz çürükse de sıkıntı olmaz. İnsanlar anlamıyorsa binadan zemini iyi olan yeri seçsin. Zeminden sonra ruhsat var mı yok mu bu da önemli. Türkiye’deki yapı stoğunun yarısından fazlası izinsiz. Yapı denetim sisteminde de sıkıntı olsa da bunu geçiyorsa yine de sorun yok.
İSTANBUL’DAKİ DEPREMİN TARİHİNDEKİ SIR NE?
1509 VE 1766 depremi gibi bir deprem beklenen. Bu ara 257 yıl. 1766 yılının üstüne de 257 yıl eklersek 2023 yılıyla karşılaşıyoruz işte. Enerji biriktirildi. Yapılan çalışmalara bakarsak bu tablo doğru çıkıyor. Artık eksi 20 yıl olabilir. Kentsel dönüşümü hızlıca yapmak lazım. Büyük deprem gelecek. Ne zaman gelecek ne kadar gelecek değil; gelecek.
Ben Japonya’ya gitsem de bir ekmek yiyebilirim ama Türkiye’ye bir faydam olsun diye buradayım.
Yaşam üçgeni çok önemli. Sıvı varsa insan bir ay yaşayabilir. Bal ya da çikolata da koyabilirsiniz yanınıza. Maske de bulundurabilirsiniz, yoksa yatağınızın çarşafını da kullanabilirsiniz. Yatağınız yanında çekmecede durabilir bunlar. Bir de imdat mesajı için düdük bulundurmalısınız.
