haberspot.com.tr

İşitme kaybı durumunda hızlı bir uyum yeteneği sergiliyor – Son Dakika Bilim Teknoloji Haberleri

Doğada bulunan tüm hayvanlar, duyusal yoksunlukla başa çıkmak için farklı yöntemler kullanıyor. Örneğin, köpekler zayıf gelen bir sesi daha iyi duyabilmek için başlarını sesin geldiği

Haber Spot
2 Dk Okundu

Doğada bulunan tüm hayvanlar, duyusal yoksunlukla başa çıkmak için farklı yöntemler kullanıyor. Örneğin, köpekler zayıf gelen bir sesi daha iyi duyabilmek için başlarını sesin geldiği yöne doğru eğerken, kediler çevrelerini daha iyi algılamak için kulaklarını farklı yönlere hareket ettiriyor.

Johns Hopkins Üniversitesinin çalışmasında, yer ve yön tespiti için işitme duyusundan yararlanan yarasaların, bu kritik duyudan mahrum kaldığında ortama nasıl uyum sağladığı incelendi.

Yarasaları ekolokasyon yardımıyla bir platformdan diğerine uçması için eğiten araştırmacılar, aynı yarasaların beynindeki önemli bir işitme bölgesini ilaçla geçici olarak devre dışı bırakarak deneyi tekrarladı.

Deney sonuçlarında, işitme kaybı yaşayan yarasaların parkuru ilk denemede oldukça hızlı ve başarılı şekilde tamamladığı gözlemlendi. Her bir yarasanın, uçuş sırasında karşılaştığı engellere çarpsa veya yeterince çevik olmasa bile hatalarını hemen ve etkili şekilde telafi ettiği belirtildi.

Araştırma kapsamında, yarasaların, daha alçaktan veya duvarlara yakın uçmak, yön bulmak için kullandıkları yankıları güçlendirmek amacıyla ses dalgalarının sayısını ve süresini artırmak gibi yöntemlerle ortama hızla uyum sağladığı tespit edildi.

Çalışmanın yazarlarından nörobilimci Cynthia Moss, yarasaların diğer memeliler ve insanlardan farkının, bu adaptif yeteneği inanılmaz derecede hızlı ve neredeyse otomatik şekilde devreye sokmaları olduğunu söyledi.

Ortak yazarlardan Clarice Diebold da yaptığı açıklamada, “Bulgular oldukça ilgi çekici çünkü bu yöntemler genellikle yarasalar dış ortam gürültüsüne uyum sağlarken ortaya çıkar. Ancak bunların içsel bir işleme sorununa karşı uyum sağlarken de kullanıldığına şahit olduk.” ifadesini kullandı.

Çalışmanın detaylarına “Current Biology” dergisinde yer verildi.

Bu Makaleyi Paylaşın
Yorum bırakın

Bunlara da Göz Atabilirsiniz.

Galatasaray Mario Lemina’yı duyurdu!

Galatasaray, ara transfer dönemindeki 3. transferini açıkladı. Bir dönem sarı kırmızılı formayı…

Haber Spot Haber Spot

Trippier için Galatasaray’a ret!

Galatasaray, hücum hattı ve orta sahaya yapılan takviyelerin ardından sıra savunmaya yapılacak…

Haber Spot Haber Spot

Sergen Yalçın’ın acı günü! Kardeşi Gürsoy Yalçın hayatını kaybetti

Beşiktaş'ın efsane isimlerinden teknik direktör Sergen Yalçın'ın kardeşi Gürsoy Yalçın vefat etti.…

Haber Spot Haber Spot
Abone Olanlar Okuyor

İlk dijital kamu bankasının altyapı sistemleri hazır

Reklam ve pazarlama iletişiminin yükselen trendleri IAB Connect’te ele alındı – Teknoloji Haberleri

Muhammed Cham’dan 5 gollük şov! Avrupa’da onun gibisi yok