Ege Denizi’nde deprem fırtınası başladı. Art arda gelen yüzlerce sarsıntı, volkanik patlama endişesi yarattı. Depremler 28 Ocak’ta, Yunanistan Amorgos ve Santorini adaları arasında meydana geldi. 3 şiddetiyle başlayan sarsıntılar, 5’e kadar yükseldi.
İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk konuyla ilgili CNN TÜRK mikrofonlarına konuştu ve “Depremlerin tam olduğu noktada yer altında yatan gizli su altında yatan bir volkan kafası var o da geçmişte patlamış. Deprem fırtınasının olduğu alan burası, bu oğulu görüyorsunuz, bu oğul doğuya doğru gidiyor” ifadelerini kullandı.
Bölgede yaşanan sismik aktivite, 2 tehlikeyi daha beraberinde getirdi. Volkanik patlama ve tsunami.
DAHA ÖNCE 7,1’LİK DEPREM MEYDANA GELDİ
“Depremlerin olduğu yer Amargos Adası, daha önce 7,1’lik deprem olmuş, burası deprem kuşağı ama aynı zamanda da tarih öncesi dönemde patlamış, Santorini Volkanı, yanında Kilomba Volkanı’nın da olduğu volkanik yay kuşağındayız.”
Volkanik patlama yaşanır mı?
“Aktif olabilir, aylarca çalışabilir, kül atabilir, biraz kısa bir gaz çıkararak da faaliyetini sonlandırabilir bunu bilmemiz mümkün değil.”
Peki patlama gerçekleşirse sonuçları ne olur?
“Atmosfere yaydığı bu küller ve gazlar, çevresinde halk sorunlarına yol açacak, tüm küresel sistemi, hava trafiğini durduracaktır, daha önceki volkan patlamalarında olduğu gibi yazı olmayan yıllar olacak, açlık, kıtlık, ekonominin durması, bir sürü olayı tetikleyecek bu.”
Ege Denizi’ne birçok kıyısı bulunan Türkiye de bu riskin altında.
“Bu sadece Türkiye’yi değil, büyüklüğüne bağlı her şey. Çok şeyimizi etkileyeceği ortada, patlarsa tsunami yapacak, bütün Akdeniz havzasını sadece Ege kıyılarını da değil, ama Ege kıyılarını daha fazla yıkacak.”
Olası bir büyük patlamanın önüne geçmek mümkün mü?
“Patlamanın büyüklüğü karşısında maalesef çaresiz kalırız. Kısa süreli yapacağımız, penceremizi kapatacağız, kapalı ortama gireceğiz ve bitene kadar dışarıda kalmayacağız.”
![](https://haberspot.com.tr/wp-content/uploads/2025/02/67a4569c687256ed10158715.jpg)