Ege Denizi peş peşe beşik gibi sallandı. Tsunami riski gündeme geldi. 28 Ocak’tan bu yana Ege Denizi’nde 600’den fazla deprem oldu. Bölgedeki sismik hareketlilik devam ediyor. Yunanistan’ın Santorini Adası çevresinde yoğunlaşan bu sarsıntılar tedirginliğe neden oldu.
Deprem Uzmanı Dr. İhsan Karagöz konuyla ilgili, “Büyük deprem olsun istemiyoruz ama olduğu zaman tsunami dalgası olacak. Çok büyük bir dinamik yük olarak geliyor, çarpıyor, her şeyi yıkıyor. Tsunami dalgasının oluşabilmesi için fay kırıklığı, ikinci bir aktivite de volkanik patlama olmalı. Volkanik patlamalar suyun yukarı doğru hareket etmesi anlamına geliyor ki bu da tsunami dalgası oluşturabilir” şeklinde konuştu.
Yunanistan açıklarında yani Ege Denizi’nde meydana gelen art arda depremler, tsunami ve volkanik patlamaları tekrar gündeme getirdi. Akıllara ise tek bir soru geldi. Türkiye tsunami riski altında mı?
“Eğer bu depremler devam eder de kırılmaları devam ederse, 6 şiddetinde deprem bir kırıklık meydana getirirse bu tsunami oluşturabilir. Büyük İstanbul depremlerinde tsunami dalgalarının oluştuğunu, 6 metreye kadar da sahillerin su altında kaldığını biliyoruz.”
Kıyı şeridine yakın yerleşim noktaları büyük risk altında. “Yüksekliği, bazen 6 metreyi bazen 12 metreyi, hatta 30 metreyi bulan deniz dalgalarından bahsediyoruz. Özellikle Datça, Bodrum tehlikeli boyutlara varabilir.”
Peki alınabilecek önlemler nedir?
“Bu bölgelerde yapılaşmaya izin vermemek lazım özellikle sahillerde. Ticarete açmamamız lazım, oraya sirenlerin takılması, tahliye yollarının konması, ulaşım yollarının açılması gerekiyor.”