haberspot.com.tr

Düzce ekonomik teşviklerle depremin acı izlerini sildi

İki depremin ardından il genelinde 16 bin 666 konut, 3 bin 837 iş yeri ağır hasar gördü veya yıkıldı. Yine 10 bin 968 konut,

Haber Spot
3 Dk Okundu


İki depremin ardından il genelinde 16 bin 666 konut, 3 bin 837 iş yeri ağır hasar gördü veya yıkıldı. Yine 10 bin 968 konut, 2 bin 573 iş yeri orta hasarlı olarak, 13 bin 70 konut, 1606 iş yeri ise az hasarlı olarak tespit edildi.


Kentin depremden önce Bolu’ya bağlı ilçeden 9 Aralık 1999’da il statüsüne kavuşması da yaraların daha çabuk sarılmasında önemli rol oynadı.


Depremden sonra göç vermesi nedeniyle nüfusu 50 bine kadar düşen kentin aradan geçen çeyrek asırda merkez nüfusu 350 bin, toplam nüfusu 500 bin seviyesine ulaştı.


Kentin göç almasının ve ekonomik anlamda ayağa kalkmasının en önemli etkeni ise 2004’te “Yatırım ve İstihdamı Teşvik Yasası” kapsamına alınması oldu.


Depremde sadece 1 Organize Sanayi Bölgesi (OSB) bulunan, yıkılması veya hasar görmesi nedeniyle fabrikaların faaliyetini durdurduğu kentte, teşvik yasasının ardından birçok yatırımcı bölgeye gelmeye başladı.


Günümüzde şehirde hizmet veren 5 OSB’de faaliyetlerini sürdüren yaklaşık 485 fabrikada 35 bini aşkın kişi istihdam ediliyor. Yasadan yararlanılarak OSB’ler dışında kurulan 54 fabrikada da 14 bine yakın işçi çalışıyor.

Düzce ekonomik teşviklerle depremin acı izlerini sildi


“Teşvik, ilimize gelen büyük firmaların büyük yatırım yapmasını sağladı”


Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdoğan Bıyık, kentin 25 yıl önce 17 Ağustos Marmara Depremi’nden büyük oranda etkilendiğini anımsattı.


Bıyık, 12 Kasım 1999’da meydana gelen Kaynaşlı ilçesi merkezli 7,2 büyüklüğündeki depremde ise şehrin neredeyse tamamına yakınının yıkıldığını ifade ederek, afetin ardından barınma ihtiyacının giderilmesinin bile 2-3 yıl aldığını anlattı.


Mevcut hükümetin kentin ekonomisini tekrar ayağa kaldırmak için 2004’te çıkardığı “Yatırım ve İstihdamı Teşvik Yasası”nın ekonomiye can kattığını aktaran Bıyık, Düzce’nin depremlerin ardından kalkınmada öncelikli iller arasında ilan edildiğini söyledi.


Bıyık, 5184 sayılı yasayla Düzce’nin ilk organize sanayi bölgesinin kurulduğundan bahsederek, şöyle devam etti:


“Teşvik ilimize gelen büyük firmaların büyük yatırım yapmasını sağladı. Öncelikle tekstil sektöründeki firmalar yoğunlukla ilimize yatırım yaptı. O dönemde odamıza kayıtlı 2 bin 900 üye vardı, şimdi üye sayımız 5 binin üzerinde. Bu üyelerimizden 485’i imalatçı ve 35 bin kişiye istihdam sağlanıyor.”


Kentin ihracat rakamlarının her geçen yıl artış gösterdiğine işaret eden Bıyık, konuşmasını şöyle sürdürdü:


“İhracat rakamımız 5,5 milyar dolar seviyesine ulaştı. Düzce Ticaret ve Sanayi Odası olarak, şehrimizdeki tüm dinamiklerle ortak akılla şehrimizin büyümesine, insanlarımızın refahının artmasına ve ülke ekonomisine azami katkı sağlamaya gayret ediyoruz.”

Bu Makaleyi Paylaşın
Yorum bırakın

Bunlara da Göz Atabilirsiniz.

Heung-Min Son: “Filistinli futbolcuları alkışlamak istiyorum”

Premier Lig ekiplerinden Tottenham'da forma giyen Güney Koreli yıldız oyuncu Heung-Min Son,…

Haber Spot Haber Spot

Başarılarıyla herkesi kıskandıran 4 kadın burcu: Bu kadınların iş hayatı dillere destan! – Son Dakika Astroloji Haberleri

Başarı, sadece azim ve çaba gerektirmez; aynı zamanda doğru yıldızların da desteği…

Haber Spot Haber Spot

Akaryakıt istasyonundaki restoranda korkutan yangın

KAYNAKİHAEdinilen bilgiye göre, Afyonkarahisar'da bir akaryakıt istasyonunun içerisindeki restoranda saat 18.30 sıralarında…

Haber Spot Haber Spot
Abone Olanlar Okuyor

Özel sporcular Yenice’de hep birlikte yarıştılar

Barış Alper Yılmaz iddialı: Tottenham’ı yenip taraftarımızı mutlu edeceğiz

DMM, “Türkiye’nin İsrail ile ticareti devam ediyor” iddiası doğru değildir