HABER MERKEZİ
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2025 14:49
Gelecekte, enkaz altında kalan kişileri kurtarmada küçük ve sıra dışı bir yardımcı görev alabilir: sırt çantalı bir böcek. Avustralya’daki Queensland ve New South Wales Üniversiteleri ile Singapur’daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi’nden bilim insanları, “ZoBorg” adını verdikleri siber böcekleri geliştirdiler.
Kara böceği (Zophobas morio) türüne mikroçipli sırt çantaları takan araştırmacılar, böceklerin anten ve ön kanatlarına (elytra) gönderilen elektrik sinyalleri sayesinde uzaktan kontrol edilmesini sağladı. Böylece böcekler, video oyun kumandası ile yönlendirilebiliyor ve enkaz gibi zorlu alanlarda rahatça hareket edebiliyorlar.
Boyları 32 milimetreyi bulan kara böcekleri, doğal olarak esnek yapıları, güçlü ayakları ve hassas antenleriyle robotların ulaşamayacağı dar alanlara girip çıkabiliyor. Araştırma ekibinden Thang Vo-Doan, “Geliştirdiğimiz kontrol sistemi sayesinde, böceklerin doğal yeteneklerini bozmadan onları uzaktan yönlendirebiliyoruz” açıklamasını yaptı.
Deneylerde ZoBorg’lar, kendi vücut yükseklikleri kadar engelleri yüzde 92 başarıyla aştı. Ayrıca yatay yüzeylerden dikey yüzeylere yüzde 71,2 başarı oranıyla geçiş yapabildi. Bu oranlar, önceki siber böcek ve robot teknolojilerinin çok üzerinde.
Araştırmacılar, bu teknolojinin gelecekte daha da geliştirilerek kurtarma operasyonlarında kullanılmasını hedefliyor. Siber böceklerin üzerine kameralar ve sensörler eklenerek, enkaz altındaki kişilerin tespiti kolaylaşacak. Ayrıca böceklerin plastik atıklarını sindirme yeteneklerinin incelenmesiyle, çevre kirliliğine yönelik çözümler de geliştirilebilir.
Bilim insanları, çalışmaları sırasında etik değerlere dikkat ederek böceklerin yaşam kalitesini korudu. Böceklerin, araştırma süresince iyi koşullarda beslendiği ve bakıldığı belirtildi.