haberspot.com.tr

Chrome resmen satılıyor mu? ABD’de bakanlık yargıçtan resmi talepte bulundu

ABD Adalet Bakanlığı; Alphabet’in Google’ının çevrimiçi aramadaki tekelini sona erdirmek için veriler ile arama sonuçlarını rakipleriyle paylaşmak zorunda olduğunu ve Android’i satmak da dahil olmak

Haber Spot
3 Dk Okundu

ABD Adalet Bakanlığı; Alphabet’in Google’ının çevrimiçi aramadaki tekelini sona erdirmek için veriler ile arama sonuçlarını rakipleriyle paylaşmak zorunda olduğunu ve Android’i satmak da dahil olmak üzere başka önlemler alması gerektiğini belirterek şirketin Chrome tarayıcısını satması için yargıçtan resmen talepte bulundu.

Adalet Bakanlığı ve eyalet antitröst yetkilileri Çarşamba günü mahkemeye sundukları dosyada, “Google’ın hukuka aykırı davranışları, rakiplerini yalnızca kritik dağıtım kanallarından değil, aynı zamanda rakiplerin bu pazarlara yeni ve yenilikçi yollarla girmesini sağlayabilecek dağıtım ortaklarından da mahrum bıraktı” ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanlığı yetkililerinin önerileri arasında Google’ın, Apple ve diğer cihaz satıcılarına tablet ve akıllı telefonlarında varsayılan arama motoru yapmak için yılda milyarlarca dolar ödediği özel anlaşmaların sona erdirilmesi de yer alıyor.

Google, perşembe günü yaptığı açıklamada önerilerin şaşırtıcı olduğunu söylerken Alphabet Baş Hukuk Sorumlusu Kent Walker “Adalet Bakanlığı’nın yaklaşımı; Amerikan tüketicilere, geliştiricilere ve küçük işletmelere zarar verecek ve tam da en çok ihtiyaç duyulduğu anda ABD’nin küresel ekonomik ve teknolojik liderliğini tehlikeye atacak benzeri görülmemiş yetki aşımına yol açacaktı” dedi.

ABD’de federal yargıç Amit Mehta, tekliflerle ilgili duruşmanın Nisan ayında yapılması için tarih verdi; ancak yeni başkan seçilen Donald Trump ve Adalet Bakanlığı’nın bir sonraki antitröst başkanının davaya müdahil olmasının davanın seyrini değiştirebileceği ifade ediliyor.

GOOGLE’A ANTİTRÖST DAVASI

ABD Adalet Bakanlığı’ndan 24 Ocak 2023’te yapılan açıklamada, Kaliforniya, Colorado, Connecticut, New Jersey, New York, Rhode Island, Tennessee ve Virginia eyaletlerinin başsavcılarıyla Google’a Virginia Doğu Bölgesi Bölge Mahkemesi’nde “antitröst” davası açıldığı bildirilmişti.

Şirketin çok sayıda dijital reklam teknolojisi ürününü tekeline aldığı belirtilen açıklamada, Google’ın sektördeki hakimiyetine yönelik her türlü tehdidi ortadan kaldırmak veya ciddi şekilde azaltmak için rekabete aykırı, dışlayıcı ve yasa dışı yöntemler kullandığı iddia edilmişti.

Son 15 yılda Google’ın, satın almalar yoluyla reklam teknolojisi rakiplerini etkisiz hale getirdiği veya ortadan kaldırdığı anlatılan açıklamada, şirketin daha fazla yayıncıyı ve reklamcıyı ürünlerini kullanmaya zorlamak için dijital reklam pazarındaki hakimiyetini kullandığı ve rakip ürünlerin kullanılmasını engellediği aktarılmıştı.

Açıklamada, bu sayede Google’ın sektördeki hakimiyetini pekiştirdiği belirtilerek, şirketin rekabete aykırı davranışının içeriğine de yer verilmişti.

ABD Adalet Bakanlığı, 2020’de de arama ve arama reklamcılığını tekelleştirdiği için Google’a antitröst davası açmıştı.

* Haberin görseli Shutterstock’tan servis edilmiştir.

Bu Makaleyi Paylaşın
Yorum bırakın

Bunlara da Göz Atabilirsiniz.

İKİLİ ARASINDA SULAR DURULMUYOR! Manevi tazminat ödeyecek – Son Haberler

KAYNAKCNN TÜRK15 yaşındaki ikiz çocuklarının velayeti için mahkemelik ola Reha Muhtar ile…

Haber Spot Haber Spot

1,5 yılda 40 binden fazla Togg Türkiye yollarına çıktı

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de elektrikli araçlara olan talep arttı. Togg'un…

Haber Spot Haber Spot

Ernest Muçi’den Beşiktaş’a kötü haber! Milli takımda sakatlanmıştı…

Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2024 12:41Beşiktaş, milli takım antrenmanında sakatlanan Ernest Muçi’nin…

Haber Spot Haber Spot
Abone Olanlar Okuyor

İtalya’da Fiorentina seriye bağladı! – Son Dakika Spor Haberleri

MasterChef Antalya piyazı nasıl yapılır? Her yemeğin yanına çok yakışan enfes Antalya piyazı tarifi… – Son Dakika Gurme Haberleri

28 Ekim PTT’ler açık mı, kapalı mı? 28 Ekim 2024 Pazartesi postaneler çalışıyor mu, tam gün mü yarım gün mü?