haberspot.com.tr

5 YILDA 460 YANGIN! Geri dönüşüm tesisleri neden yanıyor? – Haberler Son Dakika

KAYNAK Dha, cnn t .rk Yüksek yanıcılık özelliği olan plastik kısa sürede alev alırken, söndürülmesi saatleri buluyor. Bu sürede yoğun dumanla yayılan kanserojen kimyasallar doğa

Haber Spot
3 Dk Okundu

KAYNAK Dha, cnn t .rk

Yüksek yanıcılık özelliği olan plastik kısa sürede alev alırken, söndürülmesi saatleri buluyor. Bu sürede yoğun dumanla yayılan kanserojen kimyasallar doğa ve insan sağlığını ciddi anlamda tehdit ediyor. ÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi ve Mikroplastik Araştırma Grubu Kurucusu Prof. Dr. Sedat Gündoğdu, 2020 yılında oluşturdukları ‘Yangın Haritası’ projesiyle Türkiye genelinde plastik geri dönüşüm tesisinde çıkan yangınlarla ilgili 5 yıllık verileri paylaştı.

TÜRKİYE’DE 2024’TE 115, SON 5 YILDA 460 YANGIN ÇIKTI

Gündoğdu, “Türkiye genelinde bu tesisler bazında 2024’te 115 yangın çıkmış. Bunlar ulusal medyaya yansıyan rakamlar, bunun yanında medyaya yansımayanlar da var. Yerel, sosyal medya haber platformlarında küçük çaplı yangınlar da paylaşılıyor. Son 5 yılda yangın sayısı 460’ı buldu. Bu çok yüksek bir rakam. Bu konuda öne çıkan iller ise İstanbul, Bursa, Kocaeli, Adana, İzmir ve Manisa’dır. Özellikle Bursa’da neredeyse ayda 1-2 yangın oluyor. Geçtiğimiz yıl Adana’da da her ay bir yangın çıktığını söylemek mümkün. Son olarak 20 Ocak’ta bir yangın çıktı ve 5-6 saatte söndürülebildi” diye konuştu.

5 YILDA 460 YANGIN Geri dönüşüm tesisleri neden yanıyor

FARKLI MATERYALLER BİR ARADA DEPOLANIYOR

Bu yangınların ana nedenlerden birinin, plastiklerin bu tesislerde karışık bir şekilde, farklı materyallerle birlikte depolanmasından kaynaklandığının altını çizen Prof. Dr. Sedat Gündoğdu, “Zaten tesis yangınlarının çoğunun depo kısmından çıkması da bunu destekliyor. Bu plastik geri dönüşüm malzemelerinin birbirinden ayrı, içerisinde pil ya da gıdayla kontamine olmuş plastiklerin olmadığı bir şekilde depolanması gerekiyor. Karışık bir şekilde depolanacaksa bile depolara yangın algılama erken uyarı sistemlerinin kurulması gerekiyor” dedi.

5 YILDA 460 YANGIN Geri dönüşüm tesisleri neden yanıyor

SUYLA SÖNDÜRÜLMESİ ÇOK ZOR, YÜKSEK YANICI BİR MALZEME

Plastiğin yüksek yanıcılık özelliğinden dolayı erken uyarı sisteminin bulunmaması durumunda çok hızlı bir şekilde yangın çıktığını ve söndürülmesinin de saatler aldığına dikkati çeken Prof. Dr. Gündoğdu, “Plastik yüksek yanıcılıkta bir malzemedir. Suyla söndürülmesi çok zor, özel kimyasallar kullanılması gerekiyor. Bu tür kimyasallarla söndürülen yangının suyu ise ayrı depolanmalı, kesinlikle su kaynaklarına boşaltılmamalıdır. Aksi takdirde orada çok ciddi çevresel felaket meydana gelebilir. Bunun yanında çıkan dumanla birlikte son derece kanserojen ağır kimyasallar da etrafa saçılarak insan sağlığını tehdit ediyor” dedi.

5 YILDA 460 YANGIN Geri dönüşüm tesisleri neden yanıyor

1 TON PLASTİK YANDIĞINDA 3 TON KARBONDİOKSİT SALINIMI OLUYOR

Yangınla birlikte ortaya çıkan dumanın kanserojen etkisinin yanı sıra iklim krizine de etki ettiğine dikkati çeken Gündoğdu, “Çünkü 1 ton plastik yandığında, 3 tona yakın karbondioksit salımı gerçekleşiyor. 1-2 saatlik bir yangında yaklaşık 20-30 ton, bazen yangının şiddeti ve içerisinde bulunan plastiklerin yoğunluğuna göre bu miktar 50 tonlara 100 tonlara kadar çıkabiliyor. Buradan yapılabilecek basit bir hesaplamayla bu yangınların iklim krizine çok ciddi katkı sağladığını söylemek mümkün. Bakanlık ve belediyelerin bu tesisleri bir kamu sorumluluğu olarak görüp, sahada sürpriz denetimlerle güncellenmiş yangın yönetmeliğine göre ilgili şartları taşıyıp taşımadığına bakması gerekiyor. Aksi takdirde üretilen çöp miktarı ve tesislerin sayısı arttığından yangın sayısı da giderek artacaktır” diye konuştu.

Bu Makaleyi Paylaşın
Yorum bırakın

Bunlara da Göz Atabilirsiniz.

Eskişehirspor’un ilk tribün lideri ‘Amigo Orhan’ hayatını kaybetti

DHAOluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2025 16:29Eskişehirspor'un "Amigo Orhan" lakabıyla bilinen eski amigosu…

Haber Spot Haber Spot

Cumartesi Anneleri 1039. haftada sordu: Murat Yıldız’a ne oldu? – Son Dakika Siyaset Haberleri

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanmasını talep etmek için Galatasaray…

Haber Spot Haber Spot

Fahiş fiyat şikayeti nereye yapılıyor?

KAYNAKCNN TürkFahiş fiyatların daha hızlı tespit edilmesi için geliştirilen 'haksız fiyat bildirimi'…

Haber Spot Haber Spot
Abone Olanlar Okuyor

Osmaniye’de imam hatip ve müezzin camide darbedildi: Şikayetçi oldular – Son Dakika Türkiye Haberleri

Göztepe’de savunmada forma rekabeti! – Son Dakika Spor Haberleri

Los Angeles Lakers’ın 6 maçlık serisi bitti!